nieuwsbestelbus afmetingen

Wat zijn de afmetingen van een bestelbus?

Bestelbussen bestaan in allerlei soorten en maten, wat soms lastig kan zijn bij het maken van de juiste keuze. Een bestelbus heeft een grotere laadcapaciteit dan de meeste auto’s. Het huren van een bestelbus is hierdoor geschikt voor het verhuizen van meubels, het transporteren van goederen, het bezorgen van grote pakketten en nog meer. Welke bestelbus u nodig heeft, heeft dus met een aantal zaken te maken. In deze blog leest u meer over de verschillende bestelbussen en de afmetingen, om er zeker van te zijn dat u de juiste keuze maakt.

 

Soorten bestelbussen

Voordat u een bestelbus gaat huren, is het goed om onderzoek te doen naar de verschillende soorten bestelbussen. Een kleine bestelbus, ook wel bestelauto of bestelwagen, wordt het meest gebruikt in stedelijke gebieden vanwege de compactheid. De bestelauto heeft meer laadruimte dan een normale auto, maar is nog steeds klein en compact. Hierdoor is het een ideale optie in grote steden, waar de straten vaak smal zijn en het aantal parkeerplaatsen beperkt. De afmetingen van de bestelbus kunnen verschillen per merk en type.

Een middelgrote bestelbus is de perfecte middenweg. Het voertuig biedt meer laadruimte dan een kleine bestelbus, maar zonder de uitdagingen van het besturen van een grote bestelbus. De middelgrote bus geeft de mogelijkheid grote meubels of grote hoeveelheden te vervoeren zonder een vrachtwagen in te huren. De wendbaarheid is nog steeds goed genoeg om door stedelijke omgevingen te rijden.

Een grote bestelbus wordt meestal gekozen voor de ruime laadcapaciteit en de hoogte van de bestelbus. Grote en zware materialen kunnen makkelijk vervoerd worden, net als meubels en apparaten tijdens een verhuizing. Zeker voor lange afstanden is een grote bestelbus geschikt, vanwege de ruime laadcapaciteit en het comfort voor de bestuurder. Ook in de bouwsector worden veel grote bestelbussen gebruikt voor het vervoeren van de bouwmaterialen.

Een ander punt waar rekening mee gehouden moet worden, zijn elektrische bussen. De laatste jaren zijn er steeds meer elektrische bestelbussen op de markt. Bij het huren van een bestelbus is het belangrijk om van tevoren te weten of de bus op benzine of elektriciteit rijdt.

 

bestelbus afmetingen

Afmetingen van een bestelbus

Nu weet u welke bestelbussen er zijn en waar ze het meest voor gebruikt worden. Dan moet de keuze gemaakt worden: welke bestelbus heeft u nodig? Om ze goed met elkaar te kunnen vergelijken, vindt u hier een makkelijk overzicht van de verschillende afmetingen. Let wel op, de maten van de bestelbus kunnen altijd verschillen per merk en per model.

 

Lengte Breedte Hoogte
Kleine bestelbus 390 – 450cm 150 – 190cm 110 – 130cm
Middelgrote bestelbus 450 – 550cm 190 – 210cm 140 – 165cm
Grote bestelbus 500 – 740cm 200 – 230cm 220 – 280cm

 

 

De L/H combinaties en afmetingen

De afmetingen van een bestelbus kunnen ook weergegeven worden met l/h-combinaties. Hier staat L voor lengte en H voor hoogte. De kleinste bus heeft de combinatie L1H1, de 1 geeft dus de laagste lengte en laagste hoogte weer. Hierna komt de L2H1, deze heeft dezelfde hoogte als L1H1, maar meer lengte. De L2H1 komt van pas in gebieden waar de hoogte van groot belang is, denk bijvoorbeeld aan parkeergarages. Andere veelvoorkomende combinaties zijn L2H2, L3H2, L3H3 en L4H3. Hou hierbij als richtlijn: hoe groter het cijfer, des te langer of hoger de bestelbus.

Het cijfer geeft dus aan hoe groot de bestelbus is en kan makkelijk vergeleken worden met andere bussen. Ook is het makkelijker om een stapje groter of kleiner te gaan, zonder specifiek te hoeven meten. Stel de L2H1 bus is wel lang genoeg, maar niet hoog genoeg. Dan kun je vragen voor een L2H2 bus, die dus even lang is, maar net wat hoger. Het kiezen voor een grotere of juist kleinere bus wordt hierdoor makkelijker gemaakt.

 

Conclusie

De afmetingen van een bestelbus worden dus op meerdere manieren weergegeven. Of de maten nu in L/H combinaties of in centimeters worden weergegeven, er is altijd een bestelbus geschikt voor uw behoefte. Toch niet helemaal zeker? Neem dan contact op met ons, zodat wij u kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze!